1 miljoen Nederlanders vrezen voor hun baan
Amsterdam, 7-12-2021 – 13% van de werkende Nederlanders is bang om binnen nu en één jaar hun baan te verliezen. Dit komt neer op 1.040.000 Nederlanders. Deze angst wordt voornamelijk ervaren binnen de gezondheidszorg. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van No Ties onder 1.000 werkende Nederlanders.
Angst leeft vooral in de gezondheidszorg
De angst voor het verliezen van het werk is het grootst onder Nederlanders die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Maar liefst 19% van hen ervaart deze angst. In de branche industrie en nijverheid leeft deze angst onder 11%. In de kennisintensieve dienstverlening (7%) en in de collectieve sector (6%) is deze angst een stuk minder aanwezig. In de overige dienstverlening (o.a. horeca en toerisme) is 15% bang om hun baan te verliezen.
Vooral vouwen in onzekerheid
Vrouwen (14%) leven vaker dan mannen (11%) in de angst om hun baan te verliezen. Qua leeftijd valt op dat 18- tot 34-jarigen (14%) en 35- tot 44-jarigen (18%) vaker vrezen voor hun baan dan ouderen (8%). Kijkend naar opleidingsniveau zijn het voornamelijk de werkenden met een middelbare opleiding (mbo, havo, vwo) die in onzekerheid leven.
1,1 miljoen Nederlanders willen zelf weg
Naast de angst om hun baan te verliezen zijn er ook werknemers die zelf weg willen. 14% van de werkende Nederlanders is van plan om binnen nu en een jaar vrijwillig te vertrekken bij hun huidige baan. Dit komt neer op 1.130.000 Nederlanders. Deze groep benoemt voornamelijk het gebrek aan groei- en carrièremogelijkheden (58%) als reden om te vertrekken. Andere veel genoemde redenen zijn het gemis van voldoende waardering en erkenning (48%) en de primaire en/of secundaire arbeidsvoorwaarden (46%).
Neem contact met ons op